Toen en Nu...

De projectontwikkelaar - Pan Eurohome Nederland BV, in samenwerking met de Friesch-Groningsche Hypotheekbank N.V - zette de appartementen al in 1976 in de verkoop met een wervend prospectus.

Daarin werd belangstellenden gewezen op de unieke locatie: omringd door vier groene parken (de Oude en de Nieuwe Scheveningse Bosjes, het Westbroekpark en het Hubertuspark). En dicht bij Den Haag en Scheveningen; uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. De ruime appartementen zouden gaan voldoen aan alle eisen van de tijd: thermische en akoestische isolatie, alsmede luxe voorzieningen waaronder het opvallende zwembad annex sauna. 54 appartementen in 14 typen met uiteenlopende indelingen. Naast enkele appartementen met één of twee slaapkamers zijn 48 appartementen voorzien van drie slaapkamers. Alle appartementen hebben hun eigen plek in de inpandige parkeergarage.

De eerste bewoners kregen hun sleutel in 1979.


1980: HGA-F-0.50443, collectie Haags Gemeentearchief

Inmiddels leven we bijna veertig jaar later; het prospectus van 1976 behoort tot de historie. Bewoners van nu hebben te maken met de realiteit van een springlevend gebouw op middelbare leeftijd en veranderende omgevingsfactoren. De 'ruime appartementen' van 1976 zijn, wellicht zelfs meer dan toen, nog steeds 'ruim' te noemen in een markt waarvoor overwegend kleinere appartementen worden gerealiseerd. De groene parken van 1976 zijn groen gebleven en volledig behouden. De bereikbaarheid van 1976 heeft zich gunstig ontwikkeld na de voltooiing van de Hubertustunnel in 2008; de oprit tot de tunnel bevindt zich op nauwelijks honderd meter afstand van Résidence Witte Brug, waardoor uitstekende aansluitingen zijn ontstaan op de autowegen naar Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Parkeren in de omgeving van Résidence Wittebrug is nog steeds gratis; voor Den Haag en Scheveningen een unieke faciliteit.

De plattegronden die destijds door verkopende makelaars werden verstrekt behoren eveneens tot de historie. Wisselende behoeften, met name van nieuwe eigenaren, leiden vaak tot kleine verbouwingen rond keuken, badkamer en toiletten. Niet alles kan, maar het verwijderen of verplaatsen van een niet-dragende muur is mogelijk.

Bij verbouwingen binnen de appartementen regeert vanzelfsprekend de behoefte en smaak van de individuele eigenaren. Daarbuiten is het speelveld voorbehouden aan de Vereniging van Eigenaars waarin elke eigenaar zijn stem kan laten horen. Zo ondergingen de vier entrees van het gebouw in 2009 een opvallende facelift rond het thema van de geschiedenis van de Witte Brug. Bewoners en bezoekers waarderen de verhoogde toegankelijkheid, veiligheid en het gemak van automatische toegangsdeuren en hellingbanen.

+ - + - +